Koristne informacije ...

Moxy Designs - Kaj naredi design dober design?
06.08.2019

Kaj naredi design dober design?

Dobro premišljen design lahko drastično spremenite pravila igre, ko si skušamo zagotoviti svoje mesto na trgu. Katere so lastnosti dobrega designa in kako se lahko tudi vi približate temu idealu?

1.    Prvi vtis

 

Ko brskamo po spletu ali se sprehajamo med trgovinskimi policami, lahko za vsak produkt najdemo desetine ali stotine alternativ različnih ponudnikov, ki se bojujejo za našo pozornost in nas želijo prepričati, da izberemo prav njihov produkt.

Raziskave so pokazale, da ljudje potrebujemo le nekaj desetink sekunde, da si ustvarimo prvi vtis. Torej kako lahko v tako kratkem času na svojem potencialnem kupcu pustimo res dober vtis?
Predstavljajte si grafično podobo svojega podjetja kot poslovni stisk roke, oblačila in nasmeh, s katerimi želimo narediti vtis na potencialno stranko ob prvem srečanju. Z vsemi temi malenkostmi rišemo sliko, katero želimo da si ljudje ustvarijo o nas in našem poslu. In prav to je namen dobro premišljenega in profesionalno izvedenega designa – izkoristiti ta dragocen in bežeč prvi trenutek interakcije.

Za primer si poglejmo dve znamki ličil in  na kakšen način nam želita predstaviti svojo novo linijo produktov. Prva s svojo elegantno črno-belo embalažo in postavitvijo produktov izraža sofisticiranost in prestiž, medtem ko druga s svojo barvitostjo in lahkotnimi slikami izraža mladostno igrivost. S svojo odločitvijo, kako predstavljata svoje izdelke na trgu pa seveda hkrati targetirata popolnoma drugo skupino kupcev (o čemer bomo več govorili v točki 7).


Premislite torej katere ključne informacije želite posredovati stranki o vas, vašem podjetju, storitvi, produktu, spletni strani, blagovni znamki... Nato pa ustvarite grafično podobo, ki bo ustrezala temu sporočilu. Morda se na prvi pogled vse skupaj zdi nemogoča naloga, vendar z nekaj planiranja, dobro zasnovanim in profesionalno izvedenim oblikovalnim procesom ter nekaj eksperimentiranja, je to popolnoma izvedljivo.

 

 

2.    Nepozabnost

 

Ste se že kdaj znašli v situaciji ko se nikakor niste mogli spomniti imena tistega novega produkta ali blagovne znamke, sam izgled le-te pa ste imeli živo odtisnjen v možganih. Morda ste se spomnili specifičnega elementa v logotipu, barvne sheme spletne strani ali teksture embalaže.

Design je precej več kot le privlačen izgled. Nepozabne blagovne znamke so rezultat skrbno premišljenih oblikovalski odločitev, ki ponujajo določeno vizualno izhodišče, na katerem nato baziramo svoje izkušnje in občutke. Ti nato naredijo močan vtis na našo podzavest in dolgoročni spomin.

Raziskave so pokazale da pravilna in kreativna uporaba kombinacija barv igra veliko vlogo pri tem kako dobro si zapomnimo določeno izkušnjo. 
Morda je ravno pravilna kombinacija oblikovnih elementov kot je prava barva, unikatna postavitev in originalni koncept tisto kar potrebuje vaša blagovna znamka da bo postala prepoznavna in nepozabna ikona na trgu.

 

 

3.    Legitimnost

 

Avtentičen in profesionalen design, ki je prisoten v vseh aspektih vašega podjetja je zelo močno orodje za vzbujanje občutka legitimnosti in s tem zaupanja v vaše podje, produkte ali storitev. Nove potencialne stranke so navadno nezaupljive do znamk, ki ponujajo svoje storitve na generično ali estetsko zastarel način. Profesionalni grafični oblikovalci dobro poznajo aktualne trende in bodo uporabili smernice optimalne za profesionalno predstavitev vaše specifične branže na trgu.

 

 

4.    Konsistentnost

 

Konsistentnost znamke poskrbi za njeno prepoznavnost. Na trgu je zelo pomembno izkoristiti vsako priložnost, da nezmotljivo opozorimo nase. Zato je neprecenljivega pomena, ko to lahko naredimo že samo z barvo, posebnim znakom, kot je premišljeno in profesionalno oblikovan logotip, specifično melodijo ali kratkim a dobro prepoznavnim sloganom, ki prodre v širšo pop-kulturo in vsakič "nehote" spomni na znamko iz katere izvira.

Kot primeri dobre konsistentnosti in s tem prepoznavnosti si lahko pogledamo znamke kot so Nike, McDonalds, Red Bull in Coca-Cola, katerih vizualna podoba in slogani so se vam verjetno ravnokar zavrteli v glavi, pa če ste to hoteli ali ne. Namen dosežen.


Če vaše stranke ali morda  še celo sami s težavo odgovorite na vprašanje katere so vaše zaščitne in prepoznavne karakteristike, je morda čas da poenotite svojo znamko. Dober način za lažje uresničevanje konsistence je priprava celostne grafične podobe (CGP) podjetja ali znamke. Gre za dokument ali v primeru velikih podjetij cel katalog stilskih in drugih smernic na različnih področjih delovanja podjetja ali blagovne znamke tako znotraj podjetja kot javne prisotnosti na trgu.

 

 

5.    Izstopa iz množice


Ste že kdaj s trgovinske police izbrali produkt preprosto zato , ker je zgledal privlačnejše kot njegove alternative. Nič dramatičnega, morda je imel modernejšo embalažo, morda se vam je zdela slika ali ilustracija na njem privlačnejša. Vsi smo že bili v situaciji, ko smo izbirali med primerljivimi izdelki v enakem cenovnem razredu in se na koncu odločili za tistega, ki nam je bil vizualno privlačnejši, pa tudi če je bil par evrov dražji.

Na trgu, kjer se različni ponudniki tepejo za pozornost potrošnikov, lahko dober in predvsem premišljen design pomeni razliko med uspehom in novim hitom na trgu, ter zatonom v pozabo. Torej kaj je tisto, kar bo opozorilo na vaš izdelek in vas razločilo od konkurence?

Ljudje hote ali nehote zaznavamo privlačne stvari kot kvalitetnejše, ne glede na to ali to v resnici tudi so. Razlog se skriva v evoluciji. Naša percepcija, kaj je lepo se je razvila na podlagi katere stvari v našem naravnem okolju so bile boljše za naše preživetje in višjo kvaliteto življenja. In sedaj to isto percepcijo proeciramo na današnji sodobni svet okoli sebe. Iz tega razloga je design ključnega pomena, ko se potrošnik odloča kateri produkt bo najbolje zadovoljil njegove potrebe, vaš ali vaše konkurence.

Zato se ne bojte poigrati z drugačnim inovativnim designom za vaš nov produkt. Potipajte, kaj bo vašim strankam najbolj vzbudilo pozornost. Ideja je, da bodo stranke same začele opozarjati na vaš izdelek kot drugačen in unikaten. Vzbudite zanimanje s svojo drugačnostjo ter jih zvabite da prebrskajo vaš katalog ali spletno stran. Z nekaj dobro premišljenega designa, lahko drastično spremenite pravila igre.

 

 

6.    Ve kdaj slediti ustaljenim pravilom


Vsekakor je design odlično orodje, ko želite izstopati in usmeriti pozornost nase. Vendar pa dober designer ve kdaj eksperimentirati in kdaj je čas da sledimo ustaljenim smernicam.
Govorimo o prototipičnosti izdelkov. Gre za podobnost primerljivih izdelkov med seboj, ki signalizira potrošniku, da produkt spada v določeno skupino.

Ko produkt z zanimivimi detajli in inovativnimi elementi odstopa od konkurence, s svojo drugačnostjo pritegne in vzbudi zanimanje. Ko pa prelomi ključna pričakovanja in pravila svoje branže, pa je zelo verjetno, da  bo namesto zanimanja vzbudil nezaupanje ali pa ga potrošniki sploh ne bodo zaznali kot alternativo in bo na trgu v celoti spregledan.

Zato ni slučaj, da vsi takoj oblikovno prepoznamo blog, spletni portal novic ali spletno trgovino. Ker če iščemo tovrstno spletno vsebino, pri tem pa naletano na neznano in nepričakovano oblikovno strukturo, preprosto mislimo da smo pristali na napačni strani in iščemo dalje.

 

 

7.    Pritegne pravo skupino kupcev


Ko ste dodobra raziskali trg in definirali skupino, katero želite targetirati s svojim produktom, je prišel čas za izvedbo. Ne glede na to kako obsežno raziskavo trga imate za seboj in kako dobro poznate svojega končnega kupca, izvedba zna biti precej bolj izmuzljiva kot številke in grafi na papirju. In tu vam zopet pride na pomoč design.

Če na primer izdelujete zvezke za otroke, ki imajo širše razmake med črtami, posebno oblikovane črte za vadbo pisave ali računanje in druge karakteristike namenjene predšolski otrokom ali prvim razredom osnovne šole, kako boste izrazili namen svojega produkta med poplavo drugih zvezkov v papirnici. Če ga boste oblekli v monoton črn ali siv ovitek, je zelo mala verjetnost, da bo našel kupca, kateremu je namenjen, tudi če na ovoju specifično opišite njegov namen in karakteristike. Na drugi strani pa si z nekaj premisleka in primernim designom zagotovite, da bodo pravi kupci avtomatično sami gravitirali k vašemu izdelku, saj ta že na daleč govori, da je namenjen prav njim.


Design ima pri trženju vlogo nekakšnega univerzalnega jezika, ki kupcem na nezavedni ravni pove točno za koga je bil narejen, čemu je namenjen in kaj lahko od njega pričakujejo. Dober design poskrbi da glede teh vprašanj že pri prvem kontaktu ni nobene zmote in tako vašemu kupcu znatno olajša izbiro.

Design pa ne naredi vašega produkta le privlačnejšega ciljnemu kupcu, ampak vas sam proces prisili, da se podrobneje spoznate s svojo ciljno skupino, njihovimi navadami, željami in potrebami, kar pa je vedno plus.

 

 

8.    Širjenje ponudbe na popolnoma novo ciljno skupino


Design pa vam lahko pomaga tudi pri širjenju na druge trge ali na popolnoma novo ciljno skupino kupcev.
Če so vaši produkti primarno namenjeni moškemu trgu, sedaj pa bi svoj trg radi razširili tudi na žensko populacijo, lahko to zelo elegantno storite s preoblikovanjem embalaže in designa produkta samega, da bo vizualno bolj privlačen ženski populaciji.

Gillette izdeluje britvice za moške že od leta 1901 in je že dolga leta ena najbolj prepoznavnih in priznanih znamk na svojem področju. Ko so leta 2001 lansirali linijo britvic za ženske Venus, so storili prav to. Kljub temu da je bila tako kot Mach3 britvica sestavljena iz treh identičnih rezil, so njeno obliko in marketing preoblikovali posebej za ženski trg. Na ta način so svoj produkt precej bolj učinkovito približali različnima skupinama kupcev, pri tem pa še vedno obdržali konsistentnost svoje znamke.


Morda je torej vredno razmisliti, kako bi tudi vi lahko uporabili design v svojo korist in svoje produkte približali potencialnim kupcem, katerih pozornost se vam do sedaj še vedno izmika.

 

 

9.    Sledenje trendom


Trendi pridejo in gredo, nekateri so nam bolj, drugi manj pisani na kožo, medtem ko nam tretji s časom prirasejo k srcu. Vendar če smo nanje pozorni, ter jih znamo vkomponirati v svojo grafično podobo, lahko našo blagovno znamko ohranjajo vedno svežo in atraktivno.

Zato pa še ni treba z glavo naprej skočiti na vsak novi trend in pričeti s hektično revolucijo naše celotne grafične podobe. Res je dolgoročno gledano zelo pomembno slediti trendom, vendar ima konsistentnost na trgu še vedno precej večjo težo. Torej kaj nam je storiti v svetu konstantnega spreminjanja trendov?

Najdemo pravo ravnovesje naše konsistentne identitete, ki jo zgolj osvežimo po novih aktualnih smernicah. Naj trend dela za vas in ne vi za trend. Primer odlično izvedene inkorporacije trenda v svojo avtentično podobo je Google. Ko so oblikovne smernice zapihale v smer minimalističnega dvodimenzionalnega designa, brez 3D efektov in senc, kar je bila v danem času kar drastična in kontroverzna sprememba, so kljub temu nekatere znamke kaj hitro sprejele nove trende, in s tem pokazale, da so v koraku s časom. Ena teh znamk je bil tudi Google, ki je nove trende tako elegantno vkomponiral v svojo podobo, da nekateri verjetno sprememb niti opazili niso, vseeno pa so naredile ogromno za osvežitev znamke.

V pravem minimalističnem duhu so zgolj odstranili izbočenost črk in sence, kar jih je v trenutku postavilo v korak z novimi trendi, pri tem pa niso žrtvovali niti peščice svoje razpoznavnosti in konsistentnosti. Pri novih trendih se je velikokrat pametno držati pravila, da je manj več.

 

 

10.    Brezčasna znamka


Pa je z vsemi temi stalno menjajočimi se trendi sploh mogoče ustvariti znamko, ki bo uspešno kljubovala testu časa. Odvisno kaj si predstavljate pod brezčasno znamko. Če mislite, da je nikoli ne bo treba stilsko preoblikovati in bo za vedno ostala popolnoma enaka – žal ne. Vendar pa je resnično brezčasna znamka tista, ki se s časom razvija in hkrati ostaja nedvoumno prepoznavna ter vedno v trendu. V tem primeru – definitivno.

Poleg design trendov se s časom spreminja tudi tehnologija, materiali, vrste medijev, in nenazadnje tudi narava, želje in pričakovanja vaših strank. V roku parih let se trg tako preoblikuje, da je tisti, ki se mu ni pripravljen prilagoditi, enostavno izrinjen na rob. Izgled vašega podjetja, izdelkov in spletne strani pri tem niso nobena izjema.

Kot smo govorili že v prejšnji točki, je ključ v zmernosti. Ne želite zmesti svojih strank s kompletno renovacijo celotne podobe podjetja in izdelkov vsakič ko se na obzorju pojavi nov trend. Trik je v ravno pravšnji meri vdihniti nove sveže trende v že ustaljeno rdečo nit celostne podobe. In tu zopet pride v igro profesionalni grafični oblikovalec. Tako bo vaša blagovna znamka vedno ostajala aktualna, estetsko privlačna, učinkovita in obenem prepoznavna. In kaj drugega je resnično kljubovanje testu časa.

Torej ironično je prav zmerno in redno sledenje trendom ključ do resnično brezčasne znamke. Spodaj si lahko pogledate nekaj primerov svetovno znanih znamk, ki jim je uspelo ravno to.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moxy Designs - Kaj naredi design dober design?
Dobro premišljen design lahko drastično spremenite pravila igre, ko si skušamo zagotoviti svoje mesto na trgu. Katere so lastnosti dobrega designa in kako se lahko tudi vi približate temu idealu?
Arhiv